top of page

Bullshit Bingo: Rood-wit-blauw

Ben jij ook enorm Agile aan het werk, waar je begint met de Low Hanging Fruits? Het liefst bij een echte Disruptor! Die Game Changers weten als geen ander dat Customer Centricity key is. Ze streven naar de ultieme Engagement, realtime graag. Storytelling is hot, en content is king. Dat is een no brainer. Met de juiste spit in the eye, blijf je top of mind. En Operational Excellence is een randvoorwaarde. Dus benchmarken we regelmatig en vragen we ons af What’s in it for me? Want de juiste incentive is belangrijk bij alle touchpoints…..

Ook goedemorgen! Ik loop rood aan, van de lach om precies te zijn. Echt, Marketing is een prachtig vak met revolutionaire ontwikkelingen. Van oude naar nieuwe media. Van push naar pull. Van product naar klant. Allemaal stappen vooruit die ik toejuich, maar die termen….

Blog Roze Royaal |  Bullshit Bingo

Buzz off

Natuurlijk gebruikt elke branche vaktermen. In de praktijk is het vaak in het Engels, en waarom ook niet? De taal is prachtig. Het heeft mooie korte uitdrukkingen die soepel klinken. (Kom op! We zijn marketeers, foniek is belangrijk).

Dus kletsen we elkaar allemaal internationaal na en adopteren we mooie termen uit Engeland en Amerika. En dan is ineens zo’n woord éxtra populair. Het wordt een buzzword. De term is zó belangrijk geworden dat het een eigen term behoeft. Mag ik even proesten?

Verbale fiasco’s

Volgens mij ontstaat er onnodig ruis op de lijn door de terminologieën. Niet omdat die termen niet OK zijn, maar omdat de betekenis niet helemaal duidelijk is of de timing verkeerd. Welkom bij de Bullshit Bingo, heb jij je eerste rijtje al vol? Begrijp jij het nog? Ik niet!

Zo vaak heb ik in meetings (buzz!) gezeten waar de termen over tafel vlogen, maar waar de concrete strekking van het verhaal nooit echt boven kwam drijven. In de mooiste, meest luxe directiekamers ontstond regelmatig een spraakverwarring of een vertaalmissertje. De helft van de mensen heeft het verbale fiasco niet eens door. De andere helft pikt de mislukking wel op, maar heeft niet de ballen om er iets van te zeggen en kiest politiek eieren voor zijn geld.

Oranje boven

Fouten maken: mag! Iets niet weten: hoort erbij. Maar doe niet alsof je het weet! Wie met zijn neus in de lucht, doodserieus een potje termen opentrekt om vervolgens kant nog wal te raken, staat wat mij betreft voor paal. Dus laten we afspreken als je het niet héél-héél-héél zeker weet, dat je dan voor een Nederlandse term of omschrijving kiest? Onze schone taal heeft genoeg uitdrukkingen en woorden die geen ruimte voor verwarring laten. Dan kunnen we zonder Google Translate meedoen met de vergadering.

Terug naar het begin van mijn verhaal, blijkt ineens dat we grote projecten in kleine stukjes opdelen en per keer bekijken wat de meeste prioriteit heeft. Gaan we voor de perfecte uitvoering, denken vanuit de klant en werken we aan betrokkenheid van diezelfde klant. We realiseren ons, dat aanbod doorslaggevend is en relevante inhoud ook. Vakinhoudelijk geen speld tussen te krijgen, maar zonder het droppen (buzz!!) van kreten en zonder ruimte voor interpretatie. Zo makkelijk als iedereen in 1x weet wat je bedoelt. Scheelt weer tijd in het uitleggen of rechtbreien achteraf.

Het is bijna Koningsdag: een mooi moment om een nuchtere Hollander te zijn en duidelijk to the point te komen. Zie je, Engels mag heus wel, zolang je maar raak schiet. En jezelf niet al te serieus neemt. Voor je het weet lijk je ‘een beetje dom.’ aldus onze beeldige Koningin.

Fijne Koningsdag allemaal!

- Ryanne

Comentários


Recent Posts
bottom of page