top of page

Oud en vergeeld: De Antwoordkaart

Terwijl iedereen druk is met de nieuwe ontwikkelingen op gebied van Online Marketing, loont het soms de moeite om ook eens even terug te kijken. Waar kom je vandaan, en wat zijn de learnings die we hieruit kunnen halen?

Dat brengt me dus bij Direct Mail. Velen vinden het achterhaald en te duur. Maar iedere Marketeer weet dat de kosten voor de baten uitgaan. En omdat het veel impact kan hebben, mits je het goed doet natuurlijk, is die business case niet op voorhand negatief.

Blog Roze Royaal | Antwoordkaarten

Responderen was nog nooit zo makkelijk

Door de jaren heen, heb ik heel wat Direct Mail verstuurd. Zo ook met de geprefillde Antwoordkaarten. Dat was ooit revolutionair!! De ontvanger hoefde het kaartje alleen nog maar in die goeie ouwe brievenbus te gooien. Alles was al ingevuld. Responderen was nog nooit zo makkelijk. Haha. Het verwerken van alle antwoordkaarten was ook nog een mooie klus, want de (aanvullende) gegevens werden handmatig ingeklopt in de database. Dus je kon wachten op tikfouten….. Hetzelfde geldt voor de postretouren. Verkeerd adres? Dat moet ook in de database worden verwerkt. Wederom met de hand, en wederom wachtend op ellende.

Nu de techniek is veranderd en we elkaar op hele andere manieren kunnen bereiken, klinkt dit als omslachtig en ouderwets. En dat is het natuurlijk ook. Je respondeert veel makkelijker via internet, maar toch is het te makkelijk om dit allemaal weg te wuiven en alleen maar in te zetten op online. Afhankelijk van boodschap en doelgroep (en budget!!) wordt er nog steeds Direct Mail verzonden. En met resultaat! Je beste klanten of prospects verrassen met een mooie mailing in de bus kan aanzetten tot actie.

Kadootje

Goed uitgevoerd, kan het als een kadootje voelen. Denk aan revolutionaire koffieboer en alom gerespecteerde organisatie Nespresso. Een fervent Direct Mail verzender. Of het nou een koffielepeltje is of een lekker koekje om uit te proberen bij de koffie, hun post is altijd een feestje. Voor het gemak vergeet ik even dat het personaliseren maar niet wil lukken bij ze. Maar zoals mijn mentor Paul Kelder altijd zei: ‘Aanbod is alles. Als je mailing relevant genoeg is door een dijk van een aanbod, dan blijft de response niet achter. De factoren Aanbod, Creatie, Data en Timing werken als communicerende vaten.’ En die formule staat als een huis. Niet alleen bij Direct Mail, maar bij alle Marketing uitingen.

Daarnaast vind ik dat je toch een beetje respect moet hebben voor old skool. Het doelgroep denken, personaliseren en datagericht campagne voeren, komt rechtstreeks uit Direct Marketing en Direct Mail. Zonder deze ontwikkelingen in de 90’s en 00’s waren we nu niet zover geweest. Online of offline. Tel daarbij een indrukwekkende gemiddelde leesduur van 2,2 minuten bij op en een gemiddelde actie van 15% dan blijkt dat Direct Mail nog allegaar niet achterhaald is.

Mocht je aan het Direct Mailen willen slaan, doe me dan een lol en laat die lieve, gouwe ouwe antwoordkaart in de mottenballen en biedt een online response mogelijkheid. Scheelt je een berg met geld. Maak het simpel, laagdrempelig en alsjeblieft ook relevant. Anders wordt het toch nog gênant….

OMG. Ineens moet ik denken aan de QR code! Heeft iemand daar ooit nog eens iets van gehoord?

- Ryanne

Comments


Recent Posts
bottom of page