top of page

Rot op met je roze!

Jongens houden van blauw, meisjes van roze. Dat geloven we al jaren en daar houden we nog honderd jaar aan vast. Lekker duidelijk, lekker plat. Ook in de Marketing denken we regelmatig zo eendimensionaal. Een herenversie (voetbal, blauw, auto’s) en een dames versie (royaal roze, jawel) en oh oh wat zij we relevant bezig. Hoera!

Blog Roze Royaal | Rot op met je roze

Maar hoe redelijk is dat? Toevallig houd ik van roze.….En glitters…. En een plukje pluche op zijn tijd. Maar N=1. Mijn voorkeuren zijn niet hetzelfde als die van andere dames. We verschillen van humor, muzieksmaak, interesse in eten, karakter en kledingstijl. De mogelijkheden zijn eindeloos en daar maken we met zijn allen dankbaar gebruik van. Zeker sinds de komst van internet, want als je nou ergens anoniem en sans gêne jezelf kan zijn, dan is het wel digitaal.

Big data? Kleine kans

Een uitgelezen kans om je digitale medemens op een persoonlijke en relevante manier te adresseren. Maar een snelle scroll door mijn mailbox, leert dat er nog weinig 1 op 1 wordt gecommuniceerd. Hoe graag we ook aan de big data willen, er zijn maar weinig bedrijven die het echt voor elkaar boksen. We blijven hangen op het niveau dame of heer van een bepaalde leeftijd en met een beetje mazzel is er nog gekeken of je een goede of een minder goede klant bent. Op basis van die formule kom je in een groepje terecht en wordt je communicatie daarop aangepast. Mooi begin, good thinking. Maar dat is geen big data.

Blijkbaar zijn we, met alle gegevens die beschikbaar zijn (En dat zijn er veul! Geloof me…) dus tóch niet in staat een persoonlijke aanbieding op te lepelen. Waarom toch niet? De wetgeving op privacy is streng. En terecht, want er moeten grenzen zijn, maar die boodschap gaat heus niet weg, als je dat soms dacht. Dus krijg je irrelevante en algemene zaken voorgeschoteld.

Ook de techniek laat vaak niet toe om gegevens te koppelen, inzichten te genereren en te publiceren. Het is nou eenmaal niet makkelijk, en van levensbelang dat het goed gebeurt, dus dan komt budget ook om de hoek zetten als doorslaggevende factor.

Succes

Maar als je het mij vraagt, zijn het vooral de processen die blokkeren. Mensen hebben andere prioriteiten, een volle agenda en zijn druk met hun lopende zaakjes. Dus veel succes met het overtuigen van de baas om stevig te investeren in nieuwe tooling. Daarna kan je de Product Managers zover krijgen om op persoonsniveau diensten of producten in te zetten, en Marketing Communicatie krijgt een bak met extra werk, omdat alle content gecreëerd en gemanaged moet worden. Anyone?

Ik geef al die collega’s ook echt geen ongelijk. Als jouw baas in je nek hijgt dat je je targets moet halen, heb je daar gewoon geen ruimte voor. Zelfs niet als het een eenmalige investering is die je daarna zal helpen om je targets te halen.

Stervende database

Al die prachtige databases slapen dus rustig door en sterven, samen met de goede intenties in stilte, als we niet onze denk- en werkwijze aanpassen. Dat kan met kleine stapjes. Maar zorg dat je niet stil komt te staan en blijf iedere keer een stapje maken. Je klant zal je er dankbaar om zijn en je ook belonen daarvoor. Het idee achter klantenbinding en het effect op de omzet hoef ik niet uit te leggen, toch?

Kortom, geen standaard voetbal thema’s meer richting mannen. En geen roze mails meer naar alle vrouwen. Maar wel naar mij graag, met mijn naam erin vermeld (altijd leuk!) en een aanbod waar ik als Ryanne (25, Freelancer Marketing, verloofd met leuke meneer en grote dierenvriend) geen NEE tegen kan zeggen. Zet dat maar in je database!

- Ryanne

Comments


Recent Posts
bottom of page