top of page

Wees gewoon eerlijk

Waar ben jij nou ontzettend goed in? Wat zijn jouw competenties? En waarover krijg je altijd complimenten? Wat neem jij elke dag mee naar kantoor om het verschil te maken?

Vaak weten de digital professionals waarmee wij als werving en selectie bureau in contact komen, goed waar hun sterke punten liggen. Welke kwaliteiten ze hebben, die ze geschikt maken voor een baan als online marketeer. Je bent terecht trots op je successen maar ook op de persoonlijkheid die jou de waardevolle digital professional maakt die je bent. En de nuchtere Nederlander kruipt langzaam uit zijn Calvinistische schulp om hardop te zeggen waar ‘ie trots op is, in navolging van Amerikaans voorbeeld.

En dat mag! Maar weet wel dat jouw sterke punten ook meteen je valkuil zijn. Denk daar maar eens over na. Want ben je heel gedreven en gefocust? Dan kan je drammerig en ongeïnteresseerd overkomen in je honger naar succes en resultaat. Heb je een enthousiast en vrolijk karakter, zal niet iedereen je even serieus nemen vanwege je blije uitstraling. En een introverte persoonlijkheid wordt lang niet altijd op waarde geschat, omdat de digital marketeer zichzelf niet op de borst zal kloppen. Kan je goed tegen stress, lijkt het net alsof je je nergens druk om maakt en niet betrokken bent, terwijl de rest gespannen de deadline probeert te halen.

Een sollicitatie is een goed moment om jezelf eens even in de spiegel aan te kijken. Want een goede voorbereiding is nou eenmaal het halve werk. Weten wat de achterkant van jouw medaille is, maakt je zelfverzekerder en scherper. Je kan beter beoordelen of een online marketing functie bij jou past of dat je nog verder moet zoeken naar een andere digital vacature.

Ook als je eenmaal aan het werk bent, houdt het niet op. Wees je bewust van de scherpe kantjes van jezelf en van je collega’s. Het maakt de samenwerking een stuk makkelijker als je tussen de regels doorleest, of je realiseert wat voor signaal je onbewust afgeeft. Wees je bewust van het onbewuste en je hebt een streepje voor.

Om inzicht te krijgen in je eigen competenties en valkuilen kan je een persoonlijkheidstest doen of met een recruiter aan de slag gaan die je een spiegel voorhoudt. Maar begin eens met het eerlijk zijn tegen jezelf. En tegen je gesprekspartner bij een sollicitatiegesprek. Het gaat namelijk niet om goed of fout, maar om een (mis)match. Dus doe jezelf een plezier en wees gewoon eerlijk. Dat duurt nog steeds het langst. Durf je het aan?

- Ryanne

Comments


Recent Posts
bottom of page